PF unexpectedly closing

You think you have found a bug ? You've got a suggestion to modify PhotoFiltre ? /
Ĉu vi opinias vi trovis malbonadĵon ? Ĉu vi havas sugeston por modifi PhotoFiltre ?

Modérateur : Modérateurs

633k6ir1
Nouveau(elle)|Nouveau|Nouvelle
Nouveau(elle)|Nouveau|Nouvelle
Messages : 1
Inscription : 21 mai 2006 4:29
Version de PhotoFiltre : 6.2.4
Système d'exploitation : WinXP
Localisation : MN USA

PF unexpectedly closing

Message par 633k6ir1 »

New to the forum here, but have been using PF for quite some time now. I love this program and have recommeded it to friends and family, but I've been having a rather frustrating problem.

Lately PF has been closing on its own. I'll be in the middle of a project, and the whole program will just shut down without freezing or an error message or any other such thing. It's been doing this for a while now, but at first would only do this every so often after being open for a good long while (30 minutes or there about, I would guess). In the past couple days though, it closes in less than a minute.

I've tried uninstalling the program and re-downloading it, both from Snapfiles.com and from PhotoFiltre.com, and I checked to make sure I had the latest version as well. Has anyone else experienced this? If so, how did you resolve it? Conversly, could this be a problem with my computer (even though this hasn't happened with any other program, only PF)?

Thanks for your help everyone.

[Tom] You can find an issue for some particular behaviour in this post :
viewtopic.php?p=108492#p108492 [/Tom]
Antonio
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Messages : 12765
Inscription : 28 oct. 2003 22:49

Message par Antonio »

I know that another user has this problem :( . I think that if it were a PF bug, the bug would occur from the begining and not a few days later. There must be another reason (Windows component, windows update, ...) :cry:
gec040404
Nouveau(elle)|Nouveau|Nouvelle
Nouveau(elle)|Nouveau|Nouvelle
Messages : 1
Inscription : 31 mai 2006 2:16
Système d'exploitation : XP

Message par gec040404 »

I am also a new user to this forum but have been using PF for a long time now.

I too am experiencing unexpected closures, mainly when using the Save As feature.

This only started happening about 3 weeks ago. I persisted and some times it would save as, other times it would not. Last week though, with the only program problem being with PF, (no other programs crashed, or had any unusual errors) my hard drive died with nothing recoverable. I have since rebuilt the machine and still I am having problems with PF closing when using Save As. I have uninstalled and reinstalled PF on the rebuilt system which has made no difference and am now concerned that if I persist with PF it may kill the hdd again. I'm not by any means saying that PF caused my hdd failure, but if it is not compatible with a new windows update then it may require me to keep re-building my machine until there is a fix!

Any advice would be appreciated as I find using PF a breeze. It is so intuitive and find it does everything I need and would love to keep using once a fix is available.
Antonio
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Messages : 12765
Inscription : 28 oct. 2003 22:49

Message par Antonio »

Try to disable advanced display and XP menu in the startup preferences.

my hard drive died with nothing recoverable
==> I don't understand how it is possible because PF access hard drive only for opening or save files, not for tmp memory or cash disk, and i use standard delphi libs. And PF don't access directelly to hdd sectors but use windows api. For me, it's not possible that the problem comes from PF or Delphi 6. This bug are not know in delphi world... :?:
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

I have the same problem on two different 'Windows XP' machines it tends to happen when using the file dialogs (open/save) but is not a reproduceable error. There are no issues with other programs on these machines.

I'll try disabling XP menu and advanced display and see if that helps.

I hop I can resolve the problem - I want to buy the Studio edition but not if it's going to continue crashing :(
Antonio
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Messages : 12765
Inscription : 28 oct. 2003 22:49

Message par Antonio »

perhaps the bug comes from windows hint :

HKEY_CURRENT_USER\
Software\
Microsoft\
Windows\
CurrentVersion\
Explorer\
Advanced

Try to set EnableBalloonTips and ShowInfoTip to 0 (zero) .
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

Merci Antonio.

I will try that.
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

Antonio

Since disabling XP menus and advanced display I have not had this problem at all (I've used the program almost every day for nearly three weeks), so I think your solution works!

I will be placing an order for the studio version!
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

I have had the problem now just once or twice in the last few weeks - the program is too good to miss because of this one tiny problem so I've just bought Photofiltre Studio anyway!!

Many thanks Antonio!
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

This problem suddenly started happening again (in Studio version now). It would close without warning almost every time I tried to open a file.

I checked that Optimized Display and XP Menus were disabled (they were). I've disabled background texture as well now.

I re-booted my pc and haven't had any further problems yet.

Losing work is very frustrating! :)

Any ideas what the problem might be?
Antonio
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Messages : 12765
Inscription : 28 oct. 2003 22:49

Message par Antonio »

did you disabled windows hint ?

HKEY_CURRENT_USER\
Software\
Microsoft\
Windows\
CurrentVersion\
Explorer\
Advanced

set EnableBalloonTips and ShowInfoTip to 0 (zero) .
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

You mean XP help balloons? Yes, that was one of the first things i did when XP came out - very very annoying!! :)
Antonio
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Administrateur(trice)|Administrateur|Administratrice
Messages : 12765
Inscription : 28 oct. 2003 22:49

Message par Antonio »

I havn't other solution for the moment :cry:
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

Well it hasn't happened since my post on the 25th so keep fingers crossed! Thanks for a great program anyway!
PaulR
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Habitué(e)|Habitué|Habituée
Messages : 56
Inscription : 02 janv. 2006 19:07
Localisation : Angleterre

Message par PaulR »

:( I spoke too soon - it's just happened again!! I was saving files (png's) from one app then switching to PF and opening them when it disappeared.